Женският национален отбор по борба призова да си останем у дома (ВИДЕО)
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Извънредните обстоятелства, в които е поствен спортният свят с появата на COVID-19 принуди стотици хиляди атлети на планетата да променят тренировъчните си режими. Едни от най-засегнатите спортисти са тези в олимпийските дисциплини, на които предстояха редица квалификационни състезания и Лятна Олимпиада в Япония през лятото.

Нуждата от стриктни мерки за предпазване и неразпространение на вируса обаче изпрати мнозина от тях у дома и те отговорно приемат подобни мерки. Част от българския национален отбор по свободна борба подкрепи идеята да останат вкъщи, въпреки по-трудното поддържане на висока спортна форма. Европейската ни шампионка Биляна Дудова и вицешампионката от Евро 2019 Евелина Николова се включиха във видео на youtube канала #Backstage, в което призовават хората в социалните мрежи да си останат у дома, за да може вирусът да бъде победен час по-скоро. Двете разказаха и за предизвикателствата пред един професионален спортен атлет да води подготовка вкъщи или на открити места, където липсва достатъчно оборудване за пълноценно трениране:

“Отложиха се всички наши състезания, но ние не трябва да се отпускаме, дори може да тренираме и вкъщи и във всеки един момент да сме готови, защото не се знае кога ще бъде следващото състезание. Старая се да поддържам форма дори и в домашни условия и да се пазя от вируса, но естествено и да не се отпускам прекалено много, тъй като не се знае колко време ще продължи тази ситуация тук при нас в България или по света. Важно е сега да се пазим и да вярваме, че по-скоро ще премине всичко и светът ще бъде много по-добър“ , заяви трикратната ни европейска шампионка в три различни каегории”, сподели Дудова.

Европейската ни вицешампионка Евелина Николова пък призова професионалните спортисти да се съхранят психически, въпреки ситуацията, в която се намира спортът и да направят всичко по силите си да поддържат форма:

 Това е доста тежко за спорта, тъй като се отложиха доста състезания. При нас преди седмица отложиха европейската олимпийска квалификация. Вече чуваме и слухове, че ще отменят Олимпийските игри или ще бъдат отложени във времето, което е много тежко, защото ние спортистите сме се готвили толкова дълго време, някои цял живот, някои последните 4 години, конкретно за това състезание. Ако сега бъдат отложени ще бъде много тежко, защото реално част от всички спортисти няма да стигнат до мечтата си. Абсолютно всички зали са затворени затова тренирам под открито небе, кой, където намери и се спасяваме както можем, защото в момента нямаме възможност да тренираме в залите и да водим плановата подготовка, която имахме. Което всъщност е и много трудно, защото реално ние сега не знаем кога ще имаме състезания и подготовката ни в момента протича много трудно.”

Към настоящия момент провеждането на Олимпийските игри в Токио през лятото остава с много въпросителни. Решението на японските власти дали да отложат надпреварата или не ще зависи изключително много от развитието на вируса през следващите месеци в световен мащаб.