Атанас Скатов летял около 2 км. в пропастта при падането си
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Може би е паднал при откачането и разкачането на предпазителите" - споделя Танешар Гурагай, който е мениджър на компанията Seven Summit Treks.

Атанас Скатов е летял около 2 километра при фаталния за него инцидент под К2 в планината Каракорум в Хималаите. По неизвестна причина той се е откачил от осигурителното въже и е полетял в пропастта. Последно се намирал на 7400 метра височина. При падането GPS тракерът на Атанас отхвърчал на 8 метра вляво. Тялото му е било открито два километра по-надолу, съобщиха от екипа на експедицията за изкачването на връх К2, част от която бе и българския алпинист.

“Въжето не се е късало… По него са преминали и други катерачи, дори в момента го правят. Въжено е едно и също. Катерачите трябва да откачат и разкачат предпазителите… Най-вероятно е паднал, докато е правил това. Сигурно е бил много уморен”, каза за “Нова” Танешар Гурагай, мениджър на компанията Seven Summit Treks.

Дава Шерпа от експедицията в Пакистан – един от свидетелите на фаталния инцидент, също разказва за случилото се и изказва дълбоки съболезнования към семейството и приятелите на Атанас Скатов.

“Почивай в мир, Атанас! Петък, 5 февруари, около 10:30 ч. нашият приятел падна близо до Лагер 3. Той се катереше със своя шерп и измина няколко метра напред, за да може шерпата да го вижда добре. Докато сменяше системата си за безопасност от едното въже на другото е възникнал проблем и Атанас е паднал. Въжетата бяха нови и поставени преди дни – не са били повредени или скъсани. Тялото му беше намерено от хеликоптер на армията на около 5500 метра височина към 15:00 часа местно време. Сона, Печхумбе и аз отидохме на място и взехме тялото. Армията беше изключително бърза и ефективна. Атанас беше мой добър приятел, който изкачи десет 8-хилядници. Той беше много ценен член на експедицията. Дълбоки съболезнования за семейството и неговите приятели! Днес загубихме страхотен приятел от планината”, написа Дава Шерпа.