Добави коментар
Покорителят на Еверест обяви съвременните изкачвания с кислород, лични шерпи и по вече изградени парапети за комерсиални

Един от най-успешните български алпинисти – единственият в историята изкачил трите ръба на Еверест Николай Петков, разкритикува остро модерното и комерсиално атакуване на върхове, включително скорошната експедиция с участието на Атанас Скатов.

Той е категоричен, че изкачване на върхове с кислород, лични и шерпи и по вече изградени парапети не те прави алпинист.

„В момента в световен мащаб се наблюдава едно огромно раздуване на този балон и превръщането на изкачването на върхове в нещо модерно и комерсиално, нямащо общо с основите на алпинизнма,“ коментира пред БНР Петков, който има три успешни експедиции до Еверест.

Един от най-изявените ни алпинисти, който има още редица успешни изкачвания на някои от най-трудните стени в Алпите и планините на Централна Азия, обвини също местните шерпи и туристически агенции, които гледат финансовия си интерес.

Петков след смъртта на Скатов: "Това не е алпинизъм!" 1

Петков напомни, че е предупреждавал за големите рискове, криещи се зад комерсиалната експедиция, довела до трагичната смърт на Скатов под К2.

„При положение, че имаше толкова неуспешни опити за зимно изкачване на К2, организирането на голяма комерсиална експедиция там звучеше от самото начало абсурдно и още тогава споделих, че очаквам отново една голяма трагедия,“ каза той. „Естествено, надявах се да мине поне без жертви.

„Самото обявяване на тази експедиция се породи от факта, че шерпите са били вече „изгладнели“, поради проваления летен сезон. Те нямаха доходи и най-вероятно са решили – независимо какъв ще бъде изходът от експедицията – за тях е било важно да има приходи.

„Става дума за връзка по веригата на парите. В нея са клиентите, спонсорите, организаторите, а по средата са медиите. От начина на отразяване на тези събития от медиите зависи доколко тази верига ще се върти.

„Това все повече започва да се превръща в проблем и на самия алпинизъм, макар че ние не го приемаме за алпинизъм този клиентски височинен туризъм. На нас това започва да ни пречи, защото създава един погрешен образ на алпинизма като цяло.

„Всички ние, които сме почнали да се занимаваме с алпинизъм, сме имали малко по-идеалистични представи за всичко – за планина, за приятелство в планината, за начина, по който човек става алпинист, за катеренето, което е неотменна част от самия алпинизъм.

„Изкачването на върхове от клиенти, които използват наготово направени парапети, обилно снабдени с кислород и на които цялата инфраструктура се изгражда от помощния персонал Това не е постижение в алпинизма!

„И това нещо трябва да е ясно – на медиите и на тези, които ги слушат тези медии. Те сякаш забравят, че има алпийско движение, което има своята история, своите постижения.

„Винаги ще има желаещи да се качат на някакви върхове и това няма защо да се спира. Трябва обаче да е ясно, че те не правят алпинизъм. Едно е да изкачиш Еверест в самостоятелна експедиция, която има някаква цел – нов път или нещо друго. Или да е от група алпинисти, които сами постигат целта – това е алпинизмът.

„Тези хора не са извървели своя път в алпинизма. Когато ти извървиш своя път в годините – от началното обучение, намирането на свръзка, изживяването в планината, трудностите, едно по едно…

„И чак тогава, когато стигнеш до идеята да се качиш някъде, на теб в главата ще ти бъде съвсем различно… Ти просто ще имаш едно смирение, което ще те накара да бъдеш по-обран.

„Призовавам всички да си знаем мястото под слънцето. И да изкачваме върховете безаварийно. Искрено го пожелавам на всички.“

Добави коментар
Гласувай: