Сестрата на Скатов се усъмни във версията за смъртта
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Според нея дори в трудните пасажи са били използвани скъсани и употребявани въжета

Сестрата на загиналия преди дни Атанас Скатов – Нели Димитрова, изрази сериозни съмнения за версията, лансирана за смъртта на българския алпинист.

“Има опити да се прикрие истината за смъртта,” коментира тя пред bTV. “Фирмата „Севън Съмитс Трекс“, която организира експедицията за покоряването на К2 в зимни условия, няма полза да каже неща в техен ущърб.

“Първоначалната версия беше скъсано въже, като след това фирмата започна да се изказва по друг начин. Разговарях с някои от участниците в сегашната експедиция.

“Всички са на мнение, че Наско е бил изключително добре подготвен – физически и психически. Има снимки и видео, малко преди да падне, на които се вижда, че е в много добре настроение и кондиция.

“Разбира се, че непалската фирма, за която работят шерпите, ще се опитат да прикрият своята вина. Въжетата на места са били скъсани и неподменени.”

Според Димитрова на мястото, откъдето брат й е паднал и което е много стръмно и опасно, е трябвало въжетата да са нови, а това не е било така.

“Не може хората, които са работили с Наско и са професионалисти, да казват, че е невъзможно да не се е осигурил. Те смятат, че въжето е било разхлабено и старо, вследствие на което е паднал.”

Димитрова смята, че брат и просто не е имал късмет и се е хванал за старо въже. Тя разказа още, че шерпът официално е бил с брат й. Той и бил казал, че не е разбрал нищо и не е видял как Скатов е паднал.

„Наско беше изключително слънчев човек и обичаше всичко и всеки. Прощаваше, никога не търсеше вината в другите, а в себе си. Наско беше и е моята по-добра половина…,” допълни Димитрова.