Официално: Смъртта на Скатов е заради скъсано въже
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
И в двата смъртни акта на българина се посочва, че смъртта му е предизвикана след скъсване на предпазно въже

Версията за грешка на българския алпинист Атанас Скатов, която е довела до смъртта му, беше напълно оборена от официалните документи, които “24 часа” получи от свои източници. Скатов загина на 5 февруари при слизане от Лагер 3 под К2. И в двата смъртни акта – от правителството на автономната област Гилгит Балтистан и болницата в град Скарду, където бе откарано тялото на българина, се посочва, че смъртта му е предизвикана след скъсване на предпазно въже.

От фирмата организатор на експедицията за покоряване на К2 – “Севън Съмитс Трекс”, побързаха да обяснят след трагичната вест за падането на Скатов, че причина е грешка на българина при откачането от едно въже и преминаването на друго. В документа от болницата в Скарду се посочва, че тялото на Скатов е било докарано там в 5 часа следобед на 5 февруари.

Официално: Смъртта на Скатов е заради скъсано въже 1

Твърденията, че българинът е бил уморен, когато е тръгнал надолу, също издишат. Скатов е вървял не повече от час, а в кариерата му има преходи от 36 часа. Последният, с който родният алпинист разговаря, потвърждава, че той е бил в отлично настроение въпреки решението да спре с атаката, като е говорел как ще се върне лятото, за да покори К2.

Всички познати на българина са категорични, че той е най-добър при слизането от върха на рапел, тъй като има подходящо телосложение, което още повече подронва твърденията, че е имало грешка от негова страна.

Твърденията за липса на опит на Скатов също са пресилени, тъй като българинът е бил най-опитният в цялата експедиция.

Оказва се, че положението в Лагер 3 , където е по-голямата част от експедицията, е било наистина тежко. Свидетел разкрива, че шерпите са вдигнали двойно цената на поръчания допълнителен кислород – от 200 на 400 долава за бутилка.

Точно от експедиция на “Севън Съмитс Трекс”  са и петте жертви под К2 този сезон. Първо загина испанецът Сержи Миньоле, отново от скъсано въже, а ден след трагедията с Атанас Скатов изчезнаха легендата на пакистанския алпинизъм Али Садпара, исландецът Джон Снори Сигурдсон и чилиецът Хуан Пабло Мор.

Сега се прави всичко възможно да бъде върнато тялото на Скатов в България. Родният алпинист е пътувал със застраховка от Германия, което бави нещата. Тялото ще бъде освободено, след като бъдат изчистени всички проблеми около изплащането на парите.

Атанас Скатов и Боян Петров заемат първото място в българския алпинизъм с 10 покорени осемхилядника в своята кариера. Боян Петров изчезна преди три години в опит да покори Шиша Пангма, като неговото тяло така и не бе открито.