Финландия – Канада в повторение на финала от 2019 година
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
САЩ остават без титла от 1960 година насам

Финландия и Канада ще определят световния шампион по хокей на лед на първенството в Рига, след като в полуфиналните сблъсъци се справиха съответно с олимпийския вицепървенец Германия и САЩ.

Дуелът в латвийската столица ще бъде повторение на заключителната среща на последния шампионат на планетата преди две години в Братислава, когато Суоми спечели с 3:1 и заслужи титлата за трети път в историята си.

Финландия надделя над Германия с 2:1 (2:0, 0:1, 0:0) след попадения на Иро Пакаринен и Ханес Бьорнинен в първата третина. Вратарят Юси Олкинуора пък изнесе страхотен мач и се отличи с 27 спасявания за успеха.

Утешителният гол за бундестима бе дело на Матиас Плахта във втората част,

В мача за бронза Германия ще срещне САЩ, който загуби с 2:4 от Канада. Андрю Манджапане се разписа два пъти, а Брендон Пири и Джъстин Данфорт добавиха по едно попадение за успеха на 26-кратните шампиони.

Дарси Кюмпър се отличи на вратата на “Кленовите листа” с 38 спасявания. За САЩ, който няма титла от 1960 година в Скоу Вали, когато олимпийският турнир беше валиден и за световно първенство, головете реализираха Колин Блекуелл и Александър Хмелевский.