Русия изхвърли Швеция и след комсомолските напъни на КАС
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Сборная властва на леда в Рига в обстановка на Студена война

Русия надигра Швеция с 3:2 (0:1, 0:0, 2:1, 0:0) след продължения и изпълнение на дузпи, като по този начин попари надеждите на Тре Крунур за прогрес към четвъртфиналите на световното първенство по хокей на лед в Рига.

Шампионатът в латвийската столица беше предшестван от куп събития, силно обвързани с настоящата геополитическата обстановка.

Сборная, например, се появява на леда с екипа на руския олимпийски комитет, тъй като услужливият Арбитражен съд в Лозана (КАС) наложи противоречаща със спортната етика забрана, според която до декември 2022 година руските отбори не могат да се състезават с националния си флаг, нито пък да бъде изпълняван националният химн.

Прави впечатление, че редица западни издания дори не споменават в материалите си, че става дума за руски хокеисти, а неизменно използват фрази, включващи РОК (руски олимпийски комитет). Още по-фрапиращо е, че в мнозинството от тях не се публикуват никакви снимки на играчи на Сборная.

Беларус пък трябваше да домакинства на първенството заедно с Латвия, но по-рано тази година световната федерация по хокей на лед лиши Минск от това право, аргументирайки се със “съображения за сигурност”…

Но дори и след всички тези лишение от морал решения, Русия доминира на леда в Рига. След снощната победа над световния първенец за 2017 и 2018 година Швеция, Сборная оглавява класирането в Група А, от която за 1/4-финалите се класират също Швейцария, Словакия и Чехия.

Русия изхвърли Швеция и след комсомолските напъни на КАС 1

Успехът имаше и особена емоционална стойност за руснаците. Авторът на победния гол Владимир Тарасенко обяви след края на срещата, че победата е подарък за селекционера на тима Валери Брагин, който в деня на срещата навърши 65 години.

Днес са последните срещи в Група В. В нея Финландия и САЩ вече са четвъртфиналисти, но останалите две места спорят Казахстан (с 10 точки), Германия, Канада и Латвия (всички с по 9 точки).

Един срещу друг на леда ще застанат Канада – Финландия; Италия – САЩ и Германия – Латвия.