google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Международният съюз по биатлон (IBU) потвърди официално, че въвеждането на забраната за използването на високофлуорираните вакси ще бъде отложено за сезон 2021/2022 година.

IBU заяви, че отлагането се прави с цел да се даде повече време за тестване и усъвършенстване на устройството Fluorine Tracker, което в момента се разработва.

Fluorine Tracker е ръчно устройство, което незабавно ще открива наличието на флуорен восък върху ските.

Вакс-майсторът на финландския национален тим Мартин Нургорд разкри oще преди няколко дни, че Международната федерация по ски (FIS) ще обяви отлагането.

„IBU напълно подкрепя решението на работната група да въведе забрана за флуорен восък от сезон 2021/2022, като по това време ние вече ще имаме Fluorine Tracker,” заяви президентът на IBU Оле Далин.

Високофлуорираните вакси, с които скоростта на плъзгане се увеличава до 15 процента, ще бъдат забранени, тъй като съдържат токсичното синтетично вещество, известно като PFAS.

Този тип вакси са доста скъпи, но пък са изключително ефективни за отблъскване на влагата, особено при по-високи температури, позволявайки на ските да се плъзгат по-бързо по мокър сняг.

Специалисти сравниха преминаването от обикновен парафинов восък към флуорирани версии с надграждане от стара кола към състезателен автомобил.

PFAS обаче може да се натрупа в кръвта и да доведе до редица заболявания, включително рак. увреждане на черния дроб, сърдечно-съдови заболявания и други.

Еколози твърдят също, че флуорът отделя вредни за околната среда вещества.