google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Един от най-големите футболни форуми се завръща, а с него и емоцията на милиони привърженици по цял свят.

Евро 2020 чука на вратата! Въпреки че вече сме 2021 година милиони привърженици на най-великата игра  по целия свят очакват с нетърпение началото на един от най-големите футболни форуми, който стартира след броени дни. Първенството на Стария континент се забави с цели 12 месеца заради пандемията от COVID-19, но въпреки това така чаканият момент е съвсем близо!

По план 11 стадиона в 11 града от 11 различни страни ще посрещнат претендентите за  ценния трофей. Най-приятната новина  от цялата ситуация със сигурност е появата на привържениците, макар и заемайки непълния капацитет на луксозните съоръжения. Градовете, които ще приемат срещите от турнира, са Лондон, Рим, Глазгоу, Мюнхен, Севиля,  Амстердам, Копенхаген, Будапеща, Букурещ, Баку и Санкт Петербург.

За съжаление България остана отново далеч от голямата футболна сцена, като последното участие на „лъвовете“ на голям форум беше през 2004 година. Националите имаха отлична възможност да попаднат в „групата на смъртта“ или казано с други думи група „F“, където да правят компания на Германия, Франция и Португалия. Загубата в решаващия плейоф за класиране срещу Унгария обаче ни попречи това да се случи, а нашето място беше заето именно от “маджарите”.

Безспорно трябва да отдадем заслуженото и на  двата тима, които ще направят своя дебют на европейско първенство – Финландия и Северна Македония. Скандинавците бележат забележителен прогрес в последните няколко години и съвсем не е случайна появата им при най-добрите. От своя страна  югозападните ни съседи се възползваха от новата формула с класиране през Лигата на нациите, където спечелиха плейофите, и закономерно ще запишат нова страница в своята футболна история.

Кои са фаворитите и как са разпределени групите?

Група А

Италия (1.53; 1.05)

Швейцария (5.50; 1.57)

Турция (5.50; 1.57)

Уелс (9.00; 1.83)

В група А основният фаворит за спечелването на първото място е отборът на Италия. След пристигането на Роберто Манчини промяната у „Скуадра Адзура“ е повече от осезаема. Изглежда в лицето на бившия наставник на Интер и Манчестър Сити и на Апенините най-накрая намериха точния човек, а очакванията към него и играчите са по-високи от всякога. Като сигурен участник в осминафиналите се смята и тима на Швейцария, но битката за второто място ще бъде ожесточена до самия край. Турция показва израстване в последните контролни срещи, в които записа никак нелоши резултати, а Гарет Бейл и компания са готови винаги да развалят сметките на конкурентите си!

Група В

Белгия (1.72; 1.08)

Дания (3.75; 1.22)

Русия (5.00; 1.44)

Финландия (17.00; 3.50)

Подобно на група А и тук имаме ясно изразен фаворит за спечелването на групата в лицето на белгийците. Класата и дълбочината на състава, с която разполага Роберто Мартинес, със сигурност прави „червените дяволи“ фаворит не само за първото място в група В, а и за европейския трофей. Битката за втората позиция също изглежда доста трудна за предвиждане. Отборите на Дания и Русия със сигурност ще искат да попаднат в следващия кръг на турнира, като съревнованието между тях най-вероятно ще продължи до последно. От друга страна дебютантът Финландия ще играе освободено, като по всяко време може да обърка сметките и да сложи прът в колелетата на останалите отбори.

Група С

Нидерландия (1.40; 1.04)

Украйна (5.50; 1.28)

Австрия (6.50; 1.40)

Северна Македония (21.00; 3.50)

Несъмнено група С е една от най-трудно предсказуемите. На пръв поглед като фаворит за преминаването в следващия кръг се смята Нидерландия. Предвожданият от Андрий Шевченко Украйна, както и окриленият състав на Австрия с Давид Алаба и Марко Арнаутович в редиците си, обаче са способни на изненади и не бива да се подценяват. В тази група са и македонските ни съседи, които ще опитат да се представят на едно добро ниво и да затруднят максимално своите опоненти.

Група D

Англия (1.40; 1.03)

Хърватия (4.00; 1.30)

Чехия (13.00; 1.80)

Шотландия (17.00; 2.20)

По традиция Англия е фаворит, като очакванията са компания на състава на Гарет Саутгейт в следващата фаза да прави и Хърватия. Пътят им към осминафиналите изглежда безоблачен и малцина са тези, които вярват, че тимовете на Шотландия и Чехия могат да объркат сметките на своите опоненти. „Трите лъва“ са със сериозни амбиции за атакуване на така ценния трофей, а отборът на Хърватия със сигурност ще иска да затвърди доброто си представяне от изминалото Световно първенство, където отстъпи на финала от друг от големите фаворити – Франция.

Група E

Испания (1.33; 1.04)

Полша (6.50; 1.40)

Швеция (7.00; 1.44)

Словакия (15.00; 2.62)

В тази предпоследна група основен претендент за първата позиция се явява тимът на Испания. “Ла Фурия Роха” са един от фаворитите дори за окичването със златните медали, а дали ще успеят да го сторят, предстои да разберем. Борбата за второто място ще бъде главно между Швеция и Полша. За тима на Словакия изглежда почти илюзорно да успее да си проправи път към фазата на елиминациите.

Група F

Германия (2.25; 1.083)

Франция (2.37; 1.12)

Португалия (4.50; 1.28)

Унгария (41.00; 4.50)

Какво да кажем за „групата на смъртта“? Три от колосите на европейския и световен футбол ще кръстосат шпаги, а шоуто е гарантирано. Все пак Франция и Германия изглеждат с едни гърди напред пред португалците, които обаче със сигурност няма да се дадат без бой. Единственото по-сигурно към момента е кой е фаворит за последната позиция. Макар и прероден, отборът на Унгария трудно може да се надява на нещо повече от четвърто място в крайното класиране.

Заб. В скобите след всеки отбор са посочени предлаганите от букмейкъра Bet365 коефициенти за спечелване на първо място в групата и за продължаване в следващата фаза.