Касабов с добри новини за Тайбе Юсеин
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Старши треньорът на женския национален отбор по борба Петър Касабов заяви, че лекарите са останали много доволни от възстановяването на най-голямата ни надежда за златен олимпийски медал на Игрите в Токио идната година Тайбе Юсеин.

По-рано този месец Юсеин претърпя успешна операция на скъсана предна кръстна връзка на коляното, като хирургическата интервенция беше извършена от д-р Динко Хубенов.

“Бяхме на преглед, вчера и свалиха и конците, а докторът е много доволен от това, което вижда,” коментира треньор номер 1 на България за 2018 година пред БНР. “Продължаваме да работим, следваме си възстановяването. Д-р Хубенов и дава задачи, какво трябва да прави.

Касабов с добри новини за Тайбе Юсеин 1

“Следващия понеделник започва рехабилитация, започва да влиза в час.

“Според мен всяко зло за добро. Така е трябвало да стане, така се е получило. Може пък да е имало нужда малко да почине, да поеме въздух от цялото това натоварване, от изхабяването през всичките години.

“Не толкова физически, колкото психически… големите очаквания към нея – винаги да бъде първа, натоварванията. Мисля дори, че така е по-добре за нея.”

Юсеин получи травмата по време на тренировъчния лагер в “Спортпалас”.

Специализираната намеса на д-р Хубенов остана без алтернатива, след като при направения ядрено-магнитен резонанс не бяха открити следи от останала тъкан, която да бъде съединена.

Очаква се Спортист №1 на България за 2018 година да поднови тренировки през март.

Касабов даде и малко повече информация за подготовката на нашите състезателки.

“Тренираме под пълна пара, не сме спирали,” заяви Касабов. Прибрахме от Белмекен, бяхме 20 дни горе, сега ще разнообразим обстановката, ще сме в София.

Касабов с добри новини за Тайбе Юсеин 2

“Да може момичетата да починат малко, да поемат малко въздух. Следващия петък заминаваме за Благоевград, където продължаваме с подготовката. Да чукна на дърво, всичко е наред или поне не са такива болежките, че да ни спират от тренировка.

“Досега работихме база, гледахме да увеличим капацитета на белите дробове, да увеличим силата, да станем малко по-здрави физически.”

Касабов изрази надежда, че световното първенство в Белград през декември ще се проведе, тъй като най-големият проблем за състезателките в момента е липса на големи състезания.

“Аз винаги съм бил оптимист,” сподели той. “Според мен това нещо (коронавирусът) няма да изчезне, въпросът е да се научим да живеем с него и да сме малко по-внимателни във всичко, което правим

“За нас е важно да имаме състезания на високо ниво, защото на практика последното ни състезание беше през февруари. Оттогава не знаем къде се намираме, само тренираме.

“Аз съм доволен от момичетата, успяхме да подобрим много неща. Но искам, наистина искам, световното първенство да се проведе. Който успее – успее. Но пък за някои може би това е моментът, в който да слезе на земята и да започне да тренира по негов начин.”