Успешна операция за Юсеин, подновява тренировки след 6 месеца
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Звездата на българската женска борба Тайбе Юсеин – единствената ни състезателка, която на този етап е с квота за Олимпийските игри в Токио, е претърпяла успешна операция на скъсана предна кръстна връзка на коляното.

Хирургическата интервенция е била извършена вчера от д-р Динко Хубенов, ползващ се с реноме на един от най-добрите специалисти в областта на ортопедията и травматологията на Балканите. От услугите му са се възползвали някои от най-именитите ни спортисти, включително гранд-дамата на българската борба Станка Златева.

Юсеин е получила травмата по време на тренировъчния лагер в “Спортпалас”.

Специализираната намеса на д-р Хубенов станала без алтернатива, след като при направения ядрено-магнитен резонанс не са били открити следи от останала тъкан, която да бъде съединена.

Очакванията са Спортист №1 на България за 2018 година да поднови тренировки след шест месеца, като преди това, разбира се, възпитаничката на спортното училище в Русе ще трябва да премине и през задължителната в тези случаи рехабилитация.

“Това е една от най-тежките травми, но всичко мина нормално,” коментира д-р Стефан Стругаров, лекар на женския ни национален отбор по борба. “Ние сме в постоянна връзка с д-р Хубенов.

“Изготвили сме специална програма за възстановяването и ако всичко върви нормално, би трябвало Тайбе да е 100 процента готова за натоварвания в началото на март.”

29-годишната Юсеин, която е най-голямата ни надежда за златен олимпийски медал на Игрите идното лято, е сред най-успешните състезателки в историята на българската борба.

В богатата си визитка родената в разградското село Мъдрево Тайбе има световна титла от първенството в Будепеща през 2018 година, както и две европейски титли – от Каспийск през 2018 и Букурещ през 2019 година.

Юсеин има общо 13 медала от големи първенства, спечелени в категории между 59 и 63 килограма.