Най-после футболно изказване – от Сашо Ангелов
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Бившият бранител обяви, че не се интересува особено кой е на власт в БФС. И така сякаш е редно да бъде...

Наставникът на втородивизионния Янтра (Габрово) Сашо Ангелов заяви, че неговото голямо желание е българският футбол да прогресира. Като, разбира се, това би могло да се случи най-вече с отдаденост и много работа на терена.

За разлика от вторачилите се в политиканските изяви на копнеещите за административна власт, бившият бранител отсече семпло, че за клубовете и по местата, в които се изграждат футболисти, няма особено значение кой е на власт.

Ангелов посочи отново и някои от огромните проблеми в българския футбол – смущаващото кондиционно ниво на родните играчи и занемарената подготовка на подрастващите.

С болка някогашният корав защитник на Локомотив (Горна Оряховица), Ботев (Пловдив) и Локомотив (София) сподели, че у нас продължава да се говори за “тежка подготовка”.

Разбира се, не спести и разочарованието си от липсата на държавна политика за спорта…

Ето и какво сподели Ангелов пред “Мач Телеграф”:

– Г-н Ангелов как ще оцените изминалия сезон за Янтра и какви са очакванията ви за новия?

– Миналата кампания вече отмина, вече гледаме напред – трябва да има надграждане, опитваме се да взимаме футболисти според бюджета ни, който наистина е оскъден. Тези момчета трябва да играят моя стил. Може да има дори и катаклизми, защото правим наистина сериозна подготовка. Чувства се умора в играчите. Предстоящата седмица ще е убийствена, през ден мач (б.р. – с Берое утре, с Дунав в четвъртък и Ботев Пд в неделя). Ако има катаклизми – момчетата трябва да издържат, ако се представят добре, значи вървим в правилна посока.

– Какво е нивото на Янтра кондиционно дотук? Знаем, че традиционно “натискате” тима до предела в подготвителния процес.

– Традиционно в Европа е да се прави точно така, а в България, че не е традиционно, проблемът си е у нас. Видяхме в националния отбор какво става обикновени футболисти от Грузия простичко тичат, борят се, бягат… С колко ни биха, че забравих… При нас да не говори някой, че му е много тежка подготовката и тем подобни. Това се прави в цяла Европа, дори по отборите в селата. Ние все гледаме по тънката лайсна да вървим. Ако ми кажат лесен път до успехите, всеки ще го направи. Но няма – това е пътят.

– Преди няколко дни вашият внук Валери Божинов-младши направи неофициален дебют в мъжкия футбол с Янтра едва на 15 години и предизвика голям интерес.

– Ако иска да стане футболист, трябва да ляга и да става с футбола. Щом го желае, браво! Много е трудно да видиш дете с топка по улиците. Само с телефони и ги търкат с пръст.

– Слуша ли ви?

– Не се съмнявайте. Слуша, но е перде, тийнейджърските години са много опасни.

– Как виждате ситуацията в Янтра?

– Мъчим се, но имаме изключително ограничен бюджет. Хората трябва да знаят, че с 500 лева заплата не може да развиваш футболист. Не се оправдавам, но нашият футбол е много лимитиран откъм средства. Футболът не е държавна политика, както беше по мое време и това е пагубно. Не ме интересува кой е на власт в БФС, искам българският футбол да расте.