Погват Венци Стефанов заради расистки изказвания
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Аз продължавам да си стоя зад думите, но нека обаче те не бъдат вадени от контекста", контрира босът на Славия

Срещу президента на Славия Венцеслав Стефанов е подаден сигнал за расистки изказвания, като в момента тече прочуване на казуса от страна Международната мрежа за борба с расизма във футбола FARE.

“Запознати сме с коментарите направени от президента на ПФК Славия София през юни 2020 г. по време на пресконференция в София. Свързахме се с БФС относно инцидента и предложихме нашата подкрепа и съдействие за борба с дискриминацията в българския футбол като цяло.  На първо място отговорността за разследването е на БФС“, съобщи представителят на организацията за Източна Европа Павел Клименко пред Дарик Радио.

От Българския футболен съюз обявиха, че са сезирани комисиите по етика и феърплей и Дисциплинарната комисия и се очаква тяхното становище. “Личната и професионалната ми позиция е категорична – осъждам подобни прояви, тъй като БФС, както и международните федерации, чийто член е Съюзът, водят активна битка срещу проявите на дискриминация и ксенофобия във футбола. Тук е моментът да подчертая, че след печално известния инцидент на 14.10.2019 г. по време на двубоя България – Англия, БФС се радва на огромна подкрепа от страна на международните си партньори и колеги, в това число и Английската футболна асоциация, а мерките, които предприехме, се приемат положително от ръководителите на европейския футбол”, съобщи Касабов.

Отговорът на Венци Стефанов не закъсня. Президентът на „белите“ даде своя коментар относно информацията за текущо разследване на FARE.  “Аз продължавам да си стоя зад думите, но нека обаче те не бъдат вадени от контекста. Тогава наистина споменах, че понякога и ние в Славия взимаме футболисти от „джунглите на река Амазонка“, в което не намирам нищо обидно. Що се отнася до другите класификации, на въпросната пресконференция аз цитирах бившия играч на Славия Абуд Омар. Той се беше оплаквал, че го наричали така в съблекалнята. В същото време обаче самият Омар е наричал български футболисти „бели педера**и. Вижте, в днешно време човек много трябва да внимава, за да не го атакуват за расизъм. Вече на черния пуловер не трябва да му казваме, че е черен, а че е тъмен или тъмнобял“, каза Стефанов пред Блиц.