Русия скърби за “бащата на свободната борба” Дмитрий Миндиашвили
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Създателят на Сайтиев, Яригин и още дузини шампиони почина на 88

Вчера на 88-годишна възраст от този свят си отиде легендарният треньор по свободна борба Дмитрий Георгиевич Миндиашвили, съобщи руската федерация по борба.

Героят на труда на Руската федерация Миндиашвили, който бе избран за Треньор на необятната страна за 20-и век, започва да тренира борци през 1958 година. Работи в Красноярск повече от половин век и е първият майстор на спорта от този край.

През 1973 година по негова идея е създадена първата школа за висшо спортно майсторство отвъд Урал. Двайсет години по-късно тя е кръстена на негово име, а през 2009 година се трансформира в Академия по борба “Миндиашвили”.

Създава и оформя редица от най-именитите фигури в световната борба, сред които олимпийските шампиони Бувайсар Сайтиев и Иван Яригин.

Заслужил треньор на СССР, Русия и Грузия, награден е с два златни ордена на международната федерация по борба (ФИЛА).

“За всички нас кончината на Дмитрий Миндиашвили е тежка и непоправима загуба,” заяви президентът на руската федерация, олимпийският шампион Михаил Мамиашвили. “Учениците на Дмитрий Георгиевич са едни от най-изявените спортисти на нашето време.

“Раздялата с Миндиашвили е загуба за всички поколения, ние ще се молим за него!”

“Дмитрий Георгиевич беше отдаден на борбата, той бе олицетворение приятелство,” допълни легендарният руски борец, трикратен олимпийски победител Александър Карелин.

Руската федерация по борба обяви, че Миндиашвили ще бъде погребан на 27 май, четвъртък, в Красноярск.