Симеон Щерев върна ореола на руската женска борба
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Пет отбора ще бъдат с пълни състави в Токио, България - с четири представителки

Един от най-успешните български борци, а след това и треньори – Симеон Щерев, вече повече от две години работи с руския женски национален тим, а плодовете от усърдната му работа вече са видни.

За първи път от Игрите в Пекин през 2008 година, Русия ще бъде представена от максимален брой състезателки на Олимпиадата в Токио през лятото – шест. Трябва обаче да се има предвид, че на Олимпиадата в Китай женската борба беше представена в четири категории.

Това стана възможно, след като Олга Хорошавцева (в категория до 53 кг), Вероника Чумикова (до 57 кг) и Любов Овчарова (до 62 кг) успяха да спечелят вакантните квоти на олимпийската квалификация в софийската “Арена Армеец”.

Особено драматичен беше успехът на Чумикова, която се сдоби с виза за японската столица, след като тушира норвежката състезателка Грейс Бюлен в момент, в който изоставаше с 6:12.

“Това е една сбъдната мечта,” заяви Щерев, в чийто треньорски щаб работи и световният шампион от първенството в Гуанджоу през 2006 година Радослав Великов – Руди. “Един треньор може само да си мечтае за спечелването на шест квоти.

“Истински щастлив съм! Това исках, това се сбъдна…

“Мисля, че успехът е плод на правилната работа. Когато се работи с желание и любов, има разбиране от страна на моите колеги, нещата се получават.

“Ние имаме най-добрият треньорски колектив, който може да съществува в света. Имаме разбира се и отбор, защото момичетата също се поддържат една друга.”

На Олимпиадата в Токио ще видим пет отбора в пълни състави. Още преди квалификацията в София, по шест квоти бяха спечелили домакините, Китай и САЩ, а в “Арена Армеец” към звездната компания освен Русия се присъедини и отборът на Монголия, след като и Болортуя Курелку (в категория до 62 кг) се сдоби в виза за Япония.

България също ще има солидно участие в Токио – нашите състезателки успяха да извоюват четири квоти – Миглена Селишка (в категория до 50 кг), Евелина Николова (до 57 кг), Тайбе Юсеин (до 62 кг) и Мими Христова (до 68 кг), която зарадва родните привърженици на борбата с чудесно представяне в София.

Симеон Щерев върна ореола на руската женска борба 1