google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Чехия ще играе за седми път на Европейско първенство и ще се стреми да стигне до директните елиминации

За Чехия предстои едно футболно лято, след като страната е на Европейското първенство за седми път в своята история. Чехите още в дебюта си на европейски финали впечатлиха с второ място на шампионата в Англия през 1996 г., а осем години по-късно страната игра 1/2-финали в Португалия на Евро 2004. На последните европейски финали чехите отпаднаха в груповата фаза. На всички е ясно, че Чехия няма да се бори за трофея на Евро 2020, но пък ще се надява да направи добър турнир и да стигне до директните елиминации, за да играе големи мачове и да донесе възможно най-много радост на сънародниците си.

Чехия попадна група D на Евро 2020 заедно с отборите на Англия, Шотландия и Хърватия.

История

След разпадането на Чехословакия, първият международен турнир на Чехия беше Европейското през 1996 година, където те завършиха като подгласници и оттогава участват във всяко европейско първенство. След разпада на Чехословакия, те участваха в само едно Световно първенство – Мондиал 2006. Рекордьорът по мачове с националната фланелка е легендарният вратар Петер Чех с 124 срещи, докато втори е Карел Поборски с 118, а топ 3 допълва Томаш Росицки с 105 мача. Най-резултатният футболист в историята на чешкия национален отбор е Ян Колер с 55 гола в 91 мача.

Прякор

В действителност националният отбор на Чехия няма прякор. Отборът се нарича просто с прозвището „народен” в страната, особено когато постига успехи.

Пътят към Евро 2020

Финалистите на Евро 2020: Чехия 1

Чехия финишира на второ място в квалификационната си група по пътя към Евро 2020. Чехите се пребориха с Косово, България и Черна гора за класиране на европейските финали. Чехия остана единствено зад Англия в квалификационната кампания, като събра 15 точки в 8 мача и имаше голова разлика 13-11. Чехите загубиха тежко с 0:5 от “Трите лъва” на “Уембли” на 22 март 2019 г. на старта на квалификациите като сега две години по-късно те отново ще се изправят срещу този опонент на същия стадион и този път ще преследват по-добър резултат.

Селекционер

Финалистите на Евро 2020: Чехия 2

Ярослав Шилхави е националният селекционер на Чехия. Той е работил в доста клубове в Чехия. Най-дългият му престой в клуб е 119 мача, като бе начлео на Слован Либерец, където печели чешката първа дивизия. Той пое Славия Прага през 2016 г. и спечели титлата в първия си сезон там (първата титла на Славия от 8 години насам), но нещата не се развиха добре във втория му сезон и той беше уволнен.

Шилхави беше назначен за треньор на Чехия почти една година по-късно през септември 2018 г., след като чехите не успяха да се класират за Мондиал 2018. Той помогна на Чехия да бъде в прилична форма, като те не регистрираха реми в нито една от първите си 22 срещи с Шихлави начело, като спечелиха 13 и загубиха девет. През 2021 г. Ярослав Шилхави ще се надява да ги поведе към значителен успех на Евро 2020.

Голямата звезда

Финалистите на Евро 2020: Чехия 3

Патрик Шик е голямата звезда в състава на Чехия. 25-годишният нападател бе сочен за една от бъдещите звезди на футбола преди време, но кариерата му не претърпя лек застой. След като впечатли в отбора на Сампдория през сезон 2016/17, той не успя да покаже потенциала си в Рома, като за 3 години изигра 46 мача за ‘вълците’ и вкара само 5 гола. През сезон 2019/20 кариерата му се съживи след период под наем в РБ Лайпциг, където изигра 22 срещи и 10 гола. През летния трансферен прозорец на миналата година, Патрик Шик бе привлечен от Байер Леверкузен, които заплатиха близо 30 млн. на Рома. За “аспирините” той е записал 26 срещи и има 9 гола.  В националния отбор на Чехия, Шик се справя доста добре, след като е вкарал 10 гола в 24 мача и от него ще се очакват попадения за Чехия на Евро 2020. Коефициентът за Патрик Шик за голмайстор на Евро 2020 е 105.

Състав на Чехия:

Вратари: Иржи Павленка (Вердер Бремен, Германия), Томаш Вацлик (Севиля), Алеш Мандуш (Оломоуц)

Защитници – Ондрей Челустка (Спарта Прага), Ян Борил (Славия Прага), Павел Кадержабек (Хофенхайм), Томаш Калаш (Бристъл Сити), Алеш Матежу (Бреша), Владимир Цоуфал (Уест Хям), Дивид Зима (Славия Прага), Якуб Брабец (Виктория Пилзен)

Халфове и нападатели: Якуб Янкто (Сампдория), Антонин Барак (Верона), Томаш Сучек (Уест Хям), Томаш Холеш (Славия Прага), Лукаш Масопуст (Славия Прага), Алекс Крал (Спартак Москва), Владимир Дарида (Херта), Петер Шевчик (Славия Прага), Якуб Пешек (Слован Либерец), Михаел Кърменчик (ПАОК), Томаш Пекхарт (Легия Варшава), Патрик Шик (Байер Леверкузен), Матей Видра (Бърнли), Адам Хложек (Спарта Прага)

Думата на букмейкърите

Поглеждайки към коефициентите в Ефбет букмейкър за победител на Евро 2020, може да си направим извода, че Чехия е сред големите аутсайдери. Ставката за Чехия да спечели турнира е 135, като само шест отбора имат по-висок коефициент. Наистина ще бъде една от най-големите сензации, ако Чехия триумфира на европейските финали. В дългосрочните залози за Европейското в Ефбет може да видите пазара Етап на елиминации за Чехия. Нашият съвет е да опитате залог на 2.50 коеф. страната да бъде елиминирана на 1/8-финалите, тъй като има шансове да премине груповата фаза, но надали ще стигне до 1/4-финалите на Евро 2020.

Програмата на Чехия на Евро 2020:

14.06 Чехия – Шотландия 16:00 ч. Уембли (Лондон)

18.06 Хърватия – Чехия 19:00 ч. Уембли (Лондон)

22.06 Чехия – Англия 22:00 ч. Уембли (Лондон)