Финалистите на Евро 2020: Хърватия
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Хърватия е един от скритите фаворити на Европейското първенство 2020

Хърватия се насочва към Европейското първенство след сензационно представяне на Мондиал 2018, което ги отведе до финала на турнира, в който селекцията на Златко Далич отстъпи на Франция. Хърватите продължават да имат футболисти от световна класа в своя състав и въпреки че не са сред големите фаворити на европейските финали, те са способни да победят всеки един съперник. В тази статия ще разгледаме хърватския национален отбор и какви са шансовете на страната на Евро 2020 това лято.

Хърватия попадна група D на Евро 2020 заедно с отборите на Англия, Шотландия и Чехия.

История

Хърватският национален отбор беше признат както от ФИФА, така и от УЕФА след разпадането на Югославия. Това е най-младият национален тим, който заема място в топ 10 в световната класация на ФИФА. Хърватия е третата най-малка държава по население, която достига до финала на Световното първенство съответно след Уругвай и Нидерландия. Откакто играе като самостоятелна нация, Хърватия има пет участия на Световните финали. Още в дебюта си през 1998 г. те достигат до 3-ото място във Франция, а 20 години по-късно спечелиха сребърните медали в Русия. На европейски финали най-доброто постижеие на Хърватия е 1/4-финал от 1996 г. и 2008 г.

Прякор

Хърватският национален отбор е наричан с прякора “Ватрени”. Друго популярно прозвище на хърватите е “шахматистите”, което идва от дизайна на екипите, с които Хърватия играе домакинските си срещи и по принцип използва за официални мачове.

Пътят към Евро 2020

Финалистите на Евро 2020: Хърватия 1

Хърватия направи силна квалификационна кампания и очаквано се класираха за Евро 2020. Надали някой е предполага, че вицешампионът на Мондиал 2018 ще пропусне европейските финали. Хърватите завършиха на върха в своята група и допуснаха само едно поражение – от Унгария. Те се справиха с коравия отбор на Уелс у дома и записаха реми в Кардиф. Хърватия се класира без много трудности на Евро 2020, като показа силна игра в защита в квалификациите, допускайки само 7 гола. Освен това 17-те вкарани попадения е добро постижение за 8 мача срещу съперници като Уелс, Словакия, Унгария и Азербайджан.

Селекционер

Финалистите на Евро 2020: Хърватия 2

Златко Далич е националният селекционер на Хърватия. Той имаше доста невзрачна треньорска кариера, преди да получи работа в националния отбор през 2017 г., но веднага демонстрира, че има нещо в него, като постигна много успехи и получи работата за постоянно. Първо, той трябваше да се класира за Мондиала, което и направи. След това, благодарение на неговото отлично управление, Хърватия стигна чак до финала на Световното първенство през 2018 г. Оттогава той се бори да поддържа високото ниво, разбираемо предвид оттеглянето и спада във формата на някои ключови играчи.

“Това не е нивото от преди година или две, това е нашата реалност”, каза той в интервю в края на миналата година. Това е процесът на създаване на нов национален отбор и аз заставам зад него.“

Голямата звезда

Финалистите на Евро 2020: Хърватия 3

Лука Модрич е най-голямата звезда в този силен хърватски отбор. След като бе с основна заслуга Хърватия да стигне до финала Световното първенство през 2018 г., Модрид отново ще се опита да поведе отбора напред и ще играе основна роля в хърватската кампания на Евро 2020. Лука Модрич е толкова важен за успеха на Хърватия, че почти може да се каже, че ако той няма добър турнир, тогава и Хърватия няма да има. Хърватия е силно зависима от халфа на Реал Мадрид. Тактиката се върти около него и ако той може да възпроизведе качеството, за което всички знаят, че е способен, тогава всичко е възможно и отново хърватите могат да шокират футболните специалисти, както го сториха на Мондиал 2018.  Към края на месец май, Модрич е изиграл цели 136 мача за националния отбор и има 17 попадения. Той имаше пореден силен сезон за Реал Мадрид и изглежда във върхова форма за старта на Европейското първенство.

Състав на Хърватия:

Вратари: Доминик Ливакович (Динамо Загреб), Симон Слуга (Лутън), Ловре Калинич (Хайдук Сплит)

Защитници: Деян Ловрен (Зенит), Домагой Вида (Бешикташ), Шиме Върсалко (Атлетико Мадрид), Борна Баришич (Рейнджърс), Дуйе Чалета-Цар (Олимпик Марсилия), Йосип Юранович (Легия Варшава), Йошко Гвардиол (Динамо Загреб), Домагой Бърдарич (Лил), Миле Шкорич (Осиек)

Халфове и нападатели: Милан Бадел (Дженоа), Лука Модрич (Реал Мадрид), Марсело Брозович (Интер), Матео Ковачич (Челси), Никола Влашич (ЦСКА Москва), Марио Пашалич (Аталанта), Лука Иванушец (Динамо Загреб), Бруно Петкович (Динамо Загреб), Анте Ребич (Милан), Иван Перишич (Интер), Андрей Крамарич (Хофенхайм), Анте Будимир (Осасуна), Йосип Брекало (Волфсбург), Мислав Оршич (Динамо Загреб)

Думата на букмейкърите

Очаква се в група заедно с Англия, Шотландия и Чехия, Хърватия да премине в следващата фаза на Евро 2020. Но ще бъде трудно. Англия, която победиха на полуфиналите на Световното първенство, се подобри драстично, докато Шотландия и Чехия са корави съперници. Няма съмнение, че Хърватия е фаворитът за място в топ 2 на класирането и в платформата на ефбет залози се предлага нисък коефициент за хърватите да се класират на 1/8-финалите. Коефициентът за Хърватия пък да спечели турнира е 32.00, така че определено Ефбет не дава големи шансове на “шахматистите” да триумфират.

Програмата на Хърватия на Евро 2020:

13.06 Англия – Хърватия 16:00 ч. Уембли (Лондон)

18.06 Хърватия – Чехия 19:00 ч. Уембли (Лондон)

22.06 Хърватия – Шотландия 22:00 ч. Уембли (Лондон)