Хамилтън влезе в спор с ФИА заради избор на стюард
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Пилотът на „Мерцедес“ разкритикува назначаването на Виталий Петров на Гран при на Португалия

Пилотът на „Мерцедес“ Люис Хамилтън разкритикува решението на ФИА да сложи Виталий Петров за стюард на Гран при на Португалия този уикенд. Наскоро Петров даде интервю за сайта Championat.com, в което изрази несъгласието си с колениченето преди състезания, което доведе и до атаката на Хамилтън.

„Честно казано, не разбирам церемонията с коленичене. Според нашите традиции хората коленичат само в два случая – в храма пред Бог и когато предлагате брак на бъдещата си съпруга. С този жест те се опитват да привлекат вниманието към борбата срещу расизма. Русия има различен манталитет и ние нямаме такъв проблем, за какъвто Хамилтън говори. Трябва да има уважение към всеки човек, но мисля, че е необходимо да се мисли по-глобално и да се създаде някаква организация за подпомагане и финансиране“, каза Петров във въпросното интервю.

Бившият пилот във Ф1 не остана впечатлен и носената тениска от Хамилтън в Муджело, която бе в подкрепа на Бриона Тейлър. По-късно ФИА забрани подобни действия в слеващите надпревари.  „Мисля, че половината от публиката изобщо не разбра за какво става въпрос с тази тениска, докато не беше обяснено. А какво ще стане, ако някой от пилотите признае, че е гей? Ще излезе със знамето с дъгата и призове всички да станат като него? Примерите могат да бъдат много“, каза Петров.

Изборът на Петров предизвика реакции и в социалните мрежи. Със споменатото изказване той влезе в пряк конфликт с кампанията на Формула 1 #WeRaceAsOne. Затова и Хамилтън заяви, че не разбира неговия избор.

„Бих казал, че е изненада да видим, че наемат някой, който има тези убеждения и е толкова гласовит за нещата, срещу които се опитваме да се борим“, заяви Люис. „Но аз нищо не мога да направя по този въпрос. Смятам, че определено трябва да включваме тук хора, които са в крак с времето, които разбират настоящето, в което живеем и са чувствителни към заобикалящите ни въпроси. Наистина не разбирам каква е целта им или защо по-специално той е тук. Нямат ли толкова други възможности.“

От ФИА коментираха, че при подбора си не се влияят от възгледи, изразени извън функциите на съответните лица като служители на федерацията – „при условие, че не противоречат на правилата и етичния кодекс на организацията“.