Паметни световни квалификации: България – Белгия 3:0 (1965 г)
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
На стадион "Славия" изнасяме футболна лекция на един от най-силните тимове в Европа по това време - Белгия, в един от най-силните мачове на Никола Котков

 

Преди няколко дни 7 Спорт стартира поредица, с която в навечерието на световните квалификации за шампионата в Катар идната година, се връщаме към 10 от незабравимите двубои на националния отбор, трасирали пътя му към финали в първенствата на планетата.

Започнахме с оглушителната победа с 4:1 над Полша, която отваря широко вратите към заключителната фаза на Мондиал’70, провела се в Мексико.

Днес пък отиваме още по-назад във времето, за да си припомним блестящия български успех срещу Белгия – 3:0, в квалификациите за световното първенство в Англия през 1966 година.

Дуелът на 26 септември 1965-а остава в историята и като един от най-силните мачове с екипа на националния отбор на русокосия любимец на привържениците на Локомотив (София), а после и на Левски – Никола Котков.

Паметни световни квалификации: България - Белгия 3:0 (1965 г) 1

Българският състав попада в Първа група на зона УЕФА редом с изключително силната формация на Белгия и Израел, като само победителят в потока се сдобива с визи за финалите в Родината на футбола.

Начело на тима е легендарният Рудолф Витлачил – едно от най-актуалните имена в треньорския занаят по това време. През 1962 година той извежда Чехословакия до сребърните медали на световния шампионат в Чили, а две години по-късно и до второ място на Олимпиадата в Токио.

В първия си мач нашите oчаквано не срещат особени затрудения срещу Израел и се поздравяват с категорична победа с 4:0 след дубъл на Котков през първото полувреме и попадения на Георги Аспарухов и Стоян Китов след почивката.

И втория мач на България – домакинство на Белгия, се играе на стадион “Славия”, а на трибуните са повече от 25 хиляди зрители. Съперникът е сред водещите тимове на Стария континент, а в редиците му личат имената на звездите на Андерлехт Пол ван Химст и Жорж Хейленс.

Нашите, изцяло в бели екипи, поемат инициативата още в началото и след серия от добре изградени атаки логично излизат напред в резултата след половин час игра.

Характерен рейд на Аспарухов е спрян непозволено в близост до наказателното поле, а отсъденият пряк свободен удар е превърнат в зрелищен гол след майсторското изпълнение на Котков.

Само няколко минути по-късно България удвоява преднината си, след като Гунди не оставя шансове на вратаря на Лиеж Ги Делас с изящен диагонален шут – 2:0.

Паметни световни квалификации: България - Белгия 3:0 (1965 г) 2

 

Четвърт час след подновяването на играта Аспарухов осъществява пореден спиращ дъха слалом между отбраната на белгийците, нахлува в наказателното поле, но ударът му разтърсва напречната греда. Добре пласираният Котков обаче не се нуждае от покана и с находчива добавка изправя зрителите по трибуните на крака – 3:0!

Съставът на нашите в незабравимия двубой е: Иван Деянов; Борис Гаганелов, Иван Димитров, Димитър Пенев, Иван Василев, Видин Апостолов, Евгени Янчовски, Спиро Дебърски, Георги Аспарухов, Тодор Диев, Никола Котков

Прави впечатление, че ядрото на тима е изградено от играчи на спечелилия година по-рано шампионската титла Локомотив (София) – на вратата е Деянов, в защита оперират Димитров и преминалия след това в ЦСКА Пенев, а атаките се изграждат от Дебърски и Котков.

Месец по-късно България инкасира тежка загуба с 0:5 при визитата на белгийците, но след победа с 2:1 над Израел пред близо 30 000 зрители на стадион “Рамат Ган”, финишира с равен точков актив с Червените дяволи.

Тогавашният регламент на УЕФА постановява, че при еднакъв брой точки се играе допълнителен двубой на неутрален терен за определяне на победителя в групата. Към него обаче ще се върнем след няколко дни.

1965 година е една от най-силните футболни години в кариерата на Аспарухов. Тогава той се нарежда на престижната осма позиция в класацията за “Златната топка”, оставяйки зад себе си светила като Ференц Пушкаш, Лев Яшин и Франц Бекенбауер и Денис Лоу.

Кадри от двубоя България – Белгия на 26 септември 1965 година може да намерите във видео-секцията на страницата на 7 Спорт във Фейсбук.