google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Ансамбълът на Иван Вуцов нанася кинжален удар на европейския първенец начело с Мишел Платини след голове на Георги Димитров и Наско Сираков

1985 година остава в историята като една от най-успешните за българския национален тим, а през пролетните месеци стадион “Васил Левски” се превръща в същинска непревземаема крепост.

Може би с най-висока стойност и с най-шумен международен отзвук е превъзходната победа на състава, предвождан от Иван Вуцов, над тогавашния европейски шампион – Франция, акостирал в София с големите си звезди начело с шарматния Мишел Платини.

Паметни световни квалификации: България - Франция 2:0 (1985 г) 1

Близо месец преду дуела с “петлите” нашите повалят изключително коварния тим на ГДР след късен гол на Стойчо Младенов и поставят началото на знаменития рейд по пътя към световните финали в Мексико през 1986 година.

За да се сдобием с визи за Страната на ацтеките обаче се нуждаем от победи както над Франция на Анри Мишел, така и над хомогенната формация на съседна Югославия.

Селекционерът Иван Вуцов е познат като изкусен стратег при изготвянето на програмата в квалификационните цикли, като този път е успял да осигури три поредни домакинства в рамките на по-малко от два месеца – на 6 април срещу ГДР, на 2 май срещу Франция и на 1 юни срещу Югославия.

Допълнителен бонус за нашите е, че е 2-и май в онова време е официален почивен ден – трудещите се получаваха ден за отдих след грандиозните първомайски манифестации.

Никой не е изненадан от спиращата дъха гледка на стадион “Васил Левски” – близо 60 000 зрители претъпкват трибуните, веят се стотици национални знамена, а въздухът е наелектризиран за характерна футболна битка от най-висока класа.

Паметни световни квалификации: България - Франция 2:0 (1985 г) 2

Французите пристигат в столицата ни като изявен фаворит не само заради статута си на първенци на Стария континент. Преди сблъсъка с България те оглавяват класирането в Четвърта квалификационна група в зона Европа със 7 точки (тогава за победа се присъждат две точки) от 4 мача, в които дори не допускат гол.

Нашият тим обаче е пределно мобилизиран, не само заради необходимостта от точков актив за класиране на финалите в Мексико.

Българският тим е безобразно ощетен в срещата в Париж през ноември 1984 година. Лъвовете се сражават като равен с равен с Платини и компания, но изходът на срещата е решен от скандално отсъдена дузпа от германския рефер Карл-Хайнц Тричлер, който посочва бялата точка, след като топката се отърква в гърдите на левия бранител Александър Марков.

Именно след този подарък, превърнат в гол от носителя на “Златната топка” Платини, Франция стига до успех с 1:0. Преди това пък германският арбитър подминава очевидно нарушение срещу Стойчо Маденов в наказателното поле на домакините.

И наистина – българските футболисти излизат на терена, готови за атака от първата минута. Френетичната подкрепа от трибуните им влива допълнителни сили, а барикадата на “петлите” се срутва още преди да е изтекъл четвърт час игра.

Маестро Пламен Гетов пласира едно от онези ювелирни центрирания от ъглов удар, Наско Сираков се извисява над всички на предна греда, но едва отклонява топката. В близост до задния страничен стълб е обичащият да се включва в атака централен бранител Георги Димитров.

Паметни световни квалификации: България - Франция 2:0 (1985 г) 3

Капитанът на нашите без забавяне изпраща топката в мрежата зад Жоел Батс – 1:0! Шумът от трибуните е оглушителен, французите са в шок, но вещият пълководец Вуцов е наясно, че евентуално отпускане би било фатално и разпорежда да се играе с още по-яростна агресия.

Тук е моментът да се припомни, че Вуцов остава непреклонен и оставя незабравимия Аян Садъков сред титулярите си, независимо от редицата подвиквания от рода: “Махай го този турчин! Да играем само с българи!”

Паметни световни квалификации: България - Франция 2:0 (1985 г) 4

Малко преди мача с Франция името на неуморния халф на Локомотив (Пловдив) е променено на Аньо Садков, като именно по този начин той е изписан на светлинното табло.

Айко, разбира се, изнася поредния си феноменален мач, като заедно с Ради Здравков навъртат поредните хиляди километри и засенчват непобедимата халфова линия на гостите.

Паметни световни квалификации: България - Франция 2:0 (1985 г) 5

Битката на терена е ожесточена, но чудесно подготвени физически, домакините не позволяват на “петлите” да овладеят инициативата.

Нещо повече, с течение на времето започва да се усеща нервност в отиграванията им – Платини е бледа сянка на познатия диригент, а “булдогът” Луис Фернандес е направо неузнаваем и дори е заменен в средата на втората част.

И след почивката България играе при пределна мобилизация, а в 61-ата минута изнася нова лекция за майсторско изпълнение при статични положения.

Нов корнер, ново изкушаващо центриране, а Сираков поразява целта с изкусен изстрел с глава, който би задоволил претенциите и на най-изтънчените естети – 2:0! В този момент “Васил Левски” наистина изригва, а французите предусещат, че в такава атмосфера са обречени…

Успехът на 2 май е последван от нова чудесна победа – 2:1 над Югославия след забележителен дубъл на Гетов, а след 3:1 при визитата на Люксембург в края на септември, мисията е изпълнена!

След всяка победа момчетата от тима и треньорския щаб се събират в бара на хотел на “Родина”, а фиестата е също толкова класна. Досущ като на футболния терен!

По българското радио все по-често започва да звучи песента на братя Аргирови “Мексико’86”, написана по музика на Найден Андреев и текст на Дамян Дамянов, а в родните издания все по-често заема място чили чушлето Пике – талисман на световния шампионат през 1986-а…

БЪЛГАРИЯ – ФРАНЦИЯ 2:0 (1:0)

ГОЛМАЙСТОРИ: 1:0 Георги Димитров (11), 2:0 Наско Сираков (61)

България: Борислав Михайлов, Пламен Николов, Николай Арабов, Петър Петров, Георги Димитров (капитан), Ради Здравков, Пламен Гетов (75-Атанас Пашев), Аян Садъков, Бойчо Величков (56-Андрей Желязков), Наско Сираков, Стойчо Младенов.

Старши треньор: Иван Вуцов

Франция: Жоел Батс, Мануел Аморос, Вилям Аяш, Максим Босис. Леонар Спеш, Луис Фернандес (69-Тиери Тюсо), Жан Тигана, Жозе Туре, Мишел Платини (капитан), Яник Стопира, Бруно Белон

Старши треньор: Анри Мишел

ЖЪЛТИ КАРТОНИ: Здравков, Желязков (България), Спеш, Фернандес, Платини (Франция)

СЪДИЯ: Брайън Макгинли (Шотландия)

СТАДИОН: “Васил Левски” – 57,500 зрители