Василев: “Очаквам битка, от която Етър може само да спечели”
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Според специалиста в Левски трябва да се подобрят доста неща

Георги Василев – един от най-успешните наставници в българския клубен футбол, очаква изключително оспорван двубой между Етър и Левски. Днес двата тима кръстосват шпаги на стадион “Ивайло”, а преди дуела едва ли има по-подходящ събеседник от спечелилия шампионската титла и с двата отбора. Ето какво сподели Василев пред “Тема Спорт”.

– Г-н Василев, има ли сили последният в класирането Етър да спре Левски, който се е настроил за силна пролет?
– Очаква ни много оспорван двубой. Ситуациите и в двата отбора са сходни, ако погледнем от историческите им позиции и традиции, защото сегашните са незавидни. Етър затъна сериозно през есента, в края с идването на Александър Томаш имаше проблясъци, но в Разград катастрофира срещу Лудогорец с 0:6. Това не бива да влияе на психиката на отбора. Сега им се удава удобна възможност срещу авторитетен съперник да си оправят самочувствието.

Левски бе слаб през есента, но тръгна с победа през пролетта. Сините имат оптимизъм и настроение. Направиха и много промени през зимата, особено в защита, което тепърва ще дава резултат. В предни позиции обаче нещата не са добре. Разчитат много на хора, които още не са възстановени – близнаците Цоневи. Но нападението им трябва още много хляб да изяде, докато стане елитно. Там има натрупване на количество, но засега не и на качество. Робърта си остава играчът, който прави най-силно впечатление. А другите не показват нещо, което да накара отборите да подхождат с респект към тях. Трябва да подобрят доста неща. Но треньорът им е амбициозен, има възможности и ще подобри ситуацията.

Водещото на „Герена“ обаче явно е Левски да излезе от много други кризи, а след това идват спортно-техническите въпроси. Затова очаквам и здрава битка, от която Етър само може да спечели – с точка или 3 ще има настроение за следващите мачове. Докато Левски бавно ще започне да се издига – това е напълно реално, въпреки че не афишират големи амбиции на този етап.

– Може ли да се каже, че Славиша Стоянович гради на практика нов отбор?
– В състава има много промени. Ще видим дали това ще доведе до трайност на резултатите. В момента оформя тима, важното е, че вече знае добре качествата на отбора си.

– Направил ли е крачка напред Етър?
– И на „Ивайло“ имаше доста промени по състава. В контролите резултатите не бяха лоши. Но мачът с Лудогорец не може да е мерило за тях – разградчани са висока летва. Програмата им също е тежка, но това е футбол и не бива да се стряскат. Трябва да се гони успех във всеки двубой, пък каквото дойде.

– В Етър през есента се открои Преслав Боруков – вкара 6 гола в 14 мача. Той е юноша на Левски, има ли място на „Герена“?
– Там имат достатъчно хора, не бих се наел с такава оценка. Когато дойде в Етър, направи доста силни мачове, имаше впечатлявани представяния. След това прекалено се зашумя около него, а той позатихна. Постоянното споменаване на името му и възможността за трансфер го разсеяха. Явно има леко разколебаване. А какво би било, ако отиде в Левски? Ако стане – най-доброто е, че е юноша на клуба и ще влезе в дома си. Но и други са влизали, а доказването и утвърждаването са друга история. Ще видим той как ще се развие.

– Какво носи на него, а и на останалите в Етър, възможността да работят с Димитър Бербатов?
– Присъствието му е от безспорна полза за клуба. Не всеки има възможност да се учи от човек с толкова сериозни постижения. От Бербатов има какво да се вземе – само да го гледаш и да слушаш какво говори е от полза. Все пак говорим за човек, минал по впечатляващ футболен път. За сегашните играчи трябва да е чест само да бъдат до него.

– Докъде може да достигне този Левски?
– Амбициите на клуба трябва да проличат в турнира за Купата на България. Предстои им сериозна задача на осминафиналите срещу Берое. Точно в този двубой сините ще видят докъде са стигнали. За тях тази среща е финал. Левски не се афишира, но според мен всичко на „Герена“ е насочено точно към този двубой. Точно той може да им отвори широк път за нещо по-добро.