google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Шотландия с трета поява на европейски финали, но е аутсайдер в група D

23-години по-късно Шотландия отново ще играе на Европейско първенство. След като не успя да си осигури класиране за Евро 2020 по традиционния начин, Шотландия опита късмета си в плейофите, където се справи в две трудни изпитания срещу Израел и Сърбия, като решителният им успех бе с 5:4 след изпълнение дузпи в Белград и завоюва квота за първи голям турнир от 1998 г. насам. Вратарят Дейвид Маршал беше големият герой, спасявайки решителната дузпа на Александър Митрович, за да изпрати шотландските играчи във възторг и да сложи край на агонията в продължение на две десетилетия.

Шотландия попадна група D на Евро 2020 заедно с отборите на Англия, Чехия и Хърватия.

История

Шотландия е най-старият национален отбор по футбол в света, заедно с Англия, като двете държави са изиграли първия международен футболен мач през 1872 година. Шотландия участва на първия си голям межународен турнир през 1954 г., когато се класира за Мондиала в Швейцария. Четири години по-късно страната участва и на Мондиал 1958 в Швеция. На световни първенства шотландците нямат никакви успехи, като от 1998 г. насам не са играли в турнира. Две години по-рано бе и последното им участие на европейски финали – в Англия. Шотландия се е класирала само два пъти до момента на европейски финали като и при двете си участия отпадна в груповата фаза.

Прякор

Националният отбор на Шотландия носи прозвището Тартанските териери. От шотландския териер, популярно наричан Скоти, който е порода кучета, популярна в Шотландия. Поддръжниците на Шотландия пък са известни като армията на Тартан .

Пътят към Евро 2020

Финалистите на Евро 2020: Шотландия 1

В трудна квалификационна група I, отборът на Шотландия завърши на трето място с пет победи и пет поражения, като финишира зад Русия и доста ад безупречната Белгия, която постигна победи във всичките си 10 мача. Те успяха да спечелят последните си три мача срещу Казахстан, Кипър и Сан Марино, което генерира някакъв тласък в плейофите за класиране на Евро 2020, като в крайна сметка Шотландия елиминира Израел и Сърбия, за да си завоюва квота за турнира това лято.

Селекционер

Финалистите на Евро 2020: Шотландия 2

Стив Кларк е националният селекционер на Шотландия. Кларк е работил заедно с някои от най-почитаните футболни фигури, включително Жозе Моуриньо в Челси, Рууд Гулит в Нюкасъл и Кени Далглиш в Ливърпул. Той също така е асистирал на Джанфранко Зола в Уест Хем, осигурил е на Уест Бром най-доброто им класиране в елита от 1981 г. насам и е класирал Килмарнък в Европа. Бившият защитник на Челси има успехи и доста прочута треньорска автобиография, като той демонстрира класата си начело на Шотландия. В 19 мача като селекционер на тима, той е успял да запише 10 победи и 3 равенства, а класирането за първото европейско първенство от Англия ’96 насам вече е голям успех независимо от резултите на финалите.

Голямата звезда

Финалистите на Евро 2020: Шотландия 3

Андрю Робъртсън е голямата звезда в състава на Шотландия. Защитникът на Ливърпул е абсолютно необходим на Кларк във всеки аспект на играта на тима. Робъртсън е един от най-ключовите играчи на клуба от „Анфийлд“ в последните години, като изявите на водения от Юрген Клоп отбор до голяма степен зависят от шотландския бранител. Робъртсън пренася силните си изяви от клубно ниво и на национално. През изминалите години креативността на Шотландия идваше от средата на терена и от нападателите, но сега идва от бранителите, тъй като на бековете отборът има играчи като Робъртсън и Киерън Тиърни от Арсенал.

Състав на Шотландия:

Вратари: Крейг Гордън (Хартс), Дейвид Маршал (Дарби Каунти), Джон Маклафлин (Рейнджърс);

Защитници: Лиъм Купър (Лийдс, Англия), Деклън Галахър (Мъдъруел), Грант Ханли (Норич), Джак Хендри (Остенде), Скот Маккена (Нотингам Форест), Стивън О’Донъл (Мъдъруел), Нейтън Патерсън (Рейнджърс), Анди Робъртсън (Ливърпул), Грег Тейлър (Селтик), Киърън Тиърни (Арсенал);

Халфове: Стюърт Армстронг (Саутхемптън), Райън Кристи (Селтик), Джон Флек (Шефилд Юнайтед, Англия), Били Гилмор (Челси), Джон Макгин (Астън Вила), Калъм Макгрегър (Селтик), Скот Мактоминей (Манчестър Юнайтед), Дейвид Търнбул (Селтик);

Нападатели: Че Адамс (Саутхемптън), Линдън Дайкс (Куинс Парк Рейнджърс), Джеймс Форест (Селтик), Райън Фрейзър (Нюкасъл), Кевин Нисбет (Хибърниън).

Думата на букмейкърите

Коефициентите в Ефбет спротни залози за победител на Евро 2020 ясно показват, че Шотландия е един от големите аутсайдери на турнира. Ставката за триумф на Шотландия е 240. Никой не очаква отборът да триумфира и в група D, тъй като коефициентът за това е 16.25. Според букмейкърите шотландците почти сигурно ще отпаднат в груповата фаза на Евро 2020.

Програмата на Шотландия на Евро 2020:

14.06 Чехия – Шотландия 16:00 ч. Уембли (Лондон)

18.06 Англия – Шотландия 22:00 ч. Уембли (Лондон)

22.06 Хърватия – Шотландия 22:00 ч. Уембли (Лондон)